Home Dunia Pemimpin Nazi Adolf Hitler Pernah Diselamatkan Dari Lemas Ketika Kecil

Pemimpin Nazi Adolf Hitler Pernah Diselamatkan Dari Lemas Ketika Kecil

0

Adolf Hitler Diselamatkan Dari Lemas Ketika Kecil

Tahukah anda bahawa Adolf Hitler pernah diselamatkan oleh seorang budak yang seusia dengannya bernama Johann Kuehberger pada Januari 1894 dari lemas di Sungai Kota Passau, Jerman. Jika Hitler tidak diselamatkan oleh budak tersebut, kemungkinan dia tidak sempat membesar dan menjadi seorang yang berkuasa bila besar nanti.

Menurut seorang paderi bernama Max Tremmel, Hitler yang berumur 4 tahun ketika itu diselamatkan oleh seorang budak kecil yang bernama Johann Kuehberger yang menjadi paderi ketika dewasa. Johann Kuehberger yang ketika itu sedang berada dalam rumah mendengar jeritan budak tersebut dan terus berlari ke sungai lalu terjun untuk menyelamatkan Hitler yang sedang terkapai-kapai kelemasan.

Adolf Hitler Diselamatkan Dari Lemas Ketika Kecil

Saat itu, suhu cuaca di Jerman sangat sejuk dan air sungai tersebut kelihatan akan membeku. Johann Kuehberger ketika itu terjun dan menghulurkan tangan ke dalam sungai tersebut dan Hitler terselamat dari lemas. Siapa sangka budak yang diselatkan oleh Johann Kuehberger ketika dewasanya menjadi menjadi pemimpin Jerman yang mencetuskan Perang Dunia Kedua.

Cerita tentang penyelamatan Hitler kecil itu juga tertulis di dalam sebuah buku karya Anna Elisabeth Rosmus yang berjudul “Out of Passau- Leaving a City Hitler Called Home.

“Pada tahun 1894 ketika anak-anak kecil warga Jerman tengah bermain di tepi sungai Kota Passau, Hitler terjatuh dan masuk ke dalam sungai. Ketika di saat suhu udara yang sangat dingin dan boleh menyebabkan air sungai tersebut membeku, Hitler kecil, akhirnya diselamatkan oleh Johan Kuehberger yang terdengar teriakannya”.

Seluruh warga di Kota Passau mengetahui akan cerita ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here