Apa Maksud Port Penuh atau Port Full?

Port Penuh atau Port Full

Satu hari anda klik iklan unifi yang keluar di media sosial. Anda pun bagi alamat untuk buat semakan coverage. Tetiba UNIFI Authorized Reseller tersebut kata port anda telah penuh atau port full. Anda bingung kerana tidak memahami apa itu port penuh atau port full.

Mesti ada yang sedang mengalami isu ni. Ye lah. Baru je nak daftar internet tetibe je port penuh. Anda pelik sebab anda tak daftar lagi tetapi boleh port dah penuh. Untuk pengetahuan semua, setiap box port ada 8 atau 10 port sahaja. Kalau kata satu lorong (14 buah rumah) ada satu tiang unifi saja, jadi tak semua yang boleh pasang unifi dalam waktu yang sama. Hanya 8 buah rumah saja yang boleh pasang untuk setiap lorong.

Jom tengok video berikut yang menerangkan lagi dengan lebih detail apa itu port penuh atau bahasa inggerisnya port full.

Jadi, kalau rumah ke 9 tu nak pasang macam mana??. Terpaksa la kena tunggu ada kekosongan baru boleh pasang. Itu pon kalau ada jiran2 yang terminate atau pindah rumah. Kalau tak, anda lah yang terpaksa pindah rumah. Ada je yang setia menunggu sampai bertahun, tapi portnya tetap penuh. Kesimpulannya disini, kalau mana2 yang port dia masih available, lebih baik terus je daftar, jangan tangguh-tangguh. Jangan fikir lama2 sangat, nanti melepas siapa yang rugi.

Nak daftar UNIFI? Klik aje DAFTAR UNIFI

Port Penuh atau Port Full

Leave a Comment